11/12/2023

Blauw-Zwart Wierden

Welkom bij korfbalvereniging Blauw-Zwart

Geschiedenis

Deze stukjes dateren uit het jaar 1983 toen Blauw-Zwart 50 jaar haar bestaan vierde.

De geschiedenis van ”Blauw-Zwart”’

Het is in augustus precies vijftig jaar geleden dat op de restanten van de ter ziele gegande Wierdense Korfbalclub WKC een nieuwe vereniging werd opgericht: WKC ”Onder Ons”.

De WKC was op 12 maart 1928 opgericht. de concept-oprichtings-akte is nog in het bezit van Blauw-Zwart. Voorzitter Zijlemaker was beheerder van het restaurant in ”Indische” stijl, ”De Schaapskooi”, gelegen aan de Rijssensestraat bij de afsplitsing van de Enterweg. Tegenwoordig grazen daar paarden. Zijlemaker liet de vereniging op zijn terrein korfballen en na afloop de spelers genieten van zijn voortreffelijke gehaktballen. De heer Zijlemaker vertrok uit Wierden. Zijn plaats werd ingenomen door de heet Schulte. WKC kende een zaterdag-en een zondagafdeling. Dit gaf problemen, omdat deze afdelingen van elkaar spelers moesten lenen. In 1933 werd besloten om een nieuwe vereniging te stichten: WKC ”Onder Ons”.

De vereniging sloot zich aan bij de Overijsselse Korfbalbond omdat ze wedstrijden in competitie-verband wilde spelen. Voordien waren het voornamelijk vriendschappelijke duels. Voorzitter werd de heer Wassenaar, onze latere ere-voorzitter.

De vereniging moest echter wel haar naam wijzigen omdat in Oosterbeek al een korfbal-vereniging de naam ”Onder Ons” voerde, De Wierdenaren verkozen de kleuren van hun sport-kostuum in de naam van hun club: ”Blauw-Zwart”. De nieuwkomer werd ingedeeld in de zaterdagcompetitie. dit was geen principiële beslissing;men kreeg op die dag de meeste spelers bij elkaar. Dat is sindsdien zo gebleven. 


Blauw-Zwart toernooien.

Het sportieve gedrag beperkte zich na de oorlog niet tot het spelen van competitie-wedstrijden alleen. Ook werd veelvuldig aan toernooien deelgenomen; serie wedstrijden, kortweg ”series” genoemd. Zwart-Wit in Delden organiseerde toendertijd haar jaarlijkse Pinkstertoernooi. Blauw-Zwart was daar geregeld gast evenals in Arnhem bij Elka en later bij Sparta Nijkerk. 

Blauw-Zwart besloot zelf ook eens met een toernooi aan de weg te timmeren. Dat werd georganiseerd achter erve Eshuis, de huidige gemeentekwekerij op het voetbalveld van SVZW, de plaats waar Blauw-Zwart van 1963 tot 1966 speelde. Het eerste toernooi ging gepaard met prachtig weer. Daarover kan Blauw-Zwart overigens haar dank uitspreken, want er is voor zover ons bekend nog nooit een Blauw-Zwart toernooi echt verregend. Integendeel, de weergoden waren ons in de regel zeer gunstig gezind, tot en met het laatste! Blauw-Zwart speelde zelf altijd mee; als ’t eenmaal draaide had je voldoende tijd en zoveel mensen waren voor de organisatie van zo’n toernooi niet nodig.

In 1966 kwam het sportpark gereed, in 1968 organiseerde Blauw-Zwart haar eerste ”monstertoernooi” In 1969 word Blauw-Zwart mondeling door de KNKV gevraagd in 1970 weer zo’n toernooi te organiseren vanwege de propaganda welke van het vorige was uitgegaan. De S.W.S stelt het sportpark ter beschikking en zegt dit toe voor jaarlijks gebruik in het pinksterweekend als Blauw-Zwart te kennen geeft van dit toernooi traditie te maken. En dat gebeurde! Het toernooi sloeg in den lande zo aan dat duizenden korfballers met Pinksteren naar wierden togen. Velen maken een weekend van verblijvend op campings of in kampeerboerderijen. Men wilde het de bezoekers in  alle opzichten naar de zin maken, daarom werd aan het toernooi een feestavond verbonden. De eerste werd gehouden in een grote tent op het sportpark. Tappen, kokkerellen en bedienen door eigen personeel. Vanwege de de kosten werd toch maar besloten in het vervolg ”Het Anker” te huren.